DeTomaso Pantera '72 1e eig.

For sale: DeTomaso Pantera '72 1e eig.

I am interested in this car

Betreft DeTomaso Pantera '72 1e eig.

Tell a friend about this car

About DeTomaso Pantera '72 1e eig.
Fields marked with '*' are required

View all 'more special cars' in stock

Specifications

Mileage 200   Bhp 330 pk
Year 1972   Engine capacity 5698 cc
Exterior colour Orange   Engine configuration V8 met carburatie
Interior colour Zwart   Engine number Matching
Upholstery Skai   Rims 15 inch Campagnolo
0 - 100 km/u 6.5 sec   Wheels Naar keuze
Top speed 304 km/u   Production numbers 7260
VIN number THPNLY01594   Other Motor nieuw, zeer origineel.
Export/import service

Model history

De Argentijnse ex-Formule 1 coureur Alejandro de Tomaso richtte na zijn aktieve racecarriere zijn autofabriek op met zijn eigen naam als handelsmerk. Hij stelde zich tot doel een sportwagen voor met name de Amerikaanse markt te ontwikkelen. Terwijl de bepaald niet armlastige de Tomaso onvoldoende kapitaal had voor de ontwikkeling van een hoogwaardige sportwagen realiseerde hij zich dat Ford een opvolger voor de succesvolle GT40 zocht. Hij was getrouwd met de kleindochter van de oprichter van General Motors dus de benodigde contacten en entree in Amerika waren snel geregeld. Zodoende ging geen half werk aan de ontwikkeling vooraf en kocht Ford zelfs de Italiaanse designstudio Ghia om uiteindelijk de aldaar werkzame Tom Tjaarda (met Nederlandse voorouders) de auto te laten tekenen. Het bekende Vignale in Turijn leverde de body die vervolgens in de fabriek te Modena werd voorzien van een 5,7ltr Ford V8, die men de Cleveland motor noemde, en een Duitse ZF versnellingsbak. Zo kon het onderhoud van de Pantera in de potentieel grootste markt eenvoudig bij de Ford dealer plaatsvinden. Aan het in eerste instantie niet geringe succes van de Pantera kwam door de wereldwijde oliecrisis in '73-'74 vrij abrupt een einde. Ford stapte vervolgens weer uit de samenwerking en de Tomaso bouwde nog zelfstandig Pantera's tot 1991. In 1993 verkocht de Tomaso zijn aandelen aan Maserati welk bedrijf de Tomaso dankzij reorganiseren en innoveren in de jaren zeventig al van de ondergang had gered. Wat een saai leven had die man..

Equipment

Een serieuze optielijst was er destijds niet. Standaard zijn er al airco en elektrische ramen.

Exterior

Alleen om cosmetische redenen is de carrosserie in ons beheer nieuw en zeer vakkundig gespoten. Dit op basis van een originele schade- en roestvrije carrosserie met correcte passingen. Perfect strak plaatwerk. Uiteraard werden ook de raamrubbers verwijderd en vernieuwd. Het chroomwerk heeft een mooi diepe glans, bumpers staan mooi recht op de carrosserie. Lichtunits zijn onbeschadigd. Deze Pantera heeft een zeer originele en klassieke sportauto uitstraling. Anders dan het prestaties van de auto doen vermoeden. Een fraaie combinatie is dat.

Interior

Het interieur verdient een speciale vermelding. Het is volledig origineel en zonder noemenswaardige gebruikssporen. Nergens iets stuk of beschadigd. De stoelen, deurpanelen, dashboard en vloerbekleding zijn allen origineel en min of meer vrij van gebruikssporen. Stap in en het is 1972. Een prachtig sfeervol stuur met glad leer, geniaal mooie schakelaars en klokjes zoals de liefhebber ze wenst. Kortom een bijzonder fraai geheel wat het geringe gebruik van de auto duidelijk vertaald.

Interieur DeTomaso Pantera '72 1e eig.

Enginecompartment, trunk space, wheels & tires

Italiaans design gecombineerd met Amerikaanse degelijkheid van Ford, dat leek een van de voordelen van het Pantera concept. Op dat vlak zag men het in ieder geval goed, van een Ford V8 valt weinig slechts te melden. Direct achter de stoelen ligt de V8 in de lengterichting met daaraan gekoppeld een ZF versnellingsbak, made in Germany. De originele Ford V8 in deze Pantera werd in ons beheer in Nederland geheel gereviseerd als gevolg van langere tijd stilstaan. De carburateur is eveneens gereviseerd. Technisch is de auto op de banden na up-to-date gemaakt, we monteren nieuwe banden bij verkoop naar keuze (en beschikbaarheid) van de koper.

Motor DeTomaso Pantera '72 1e eig.

History file

Nieuw werd deze DeTomaso Pantera in 1972 (geproduceerd in 1971) verkocht in California USA. In 2016 ontdekte wij de auto als 'barnfind' bij de zoon van de eerste eigenaar. Eigenwijs als hij was liet hij de auto na een paar dagen in zijn bezit te zijn in een kleur spuiten die hij zelf mooi vond, een geel exemplaar was destijds niet voorradig. Aldus de zoon. Geheel roestvrij kwam de auto in 2016 naar Nederland alwaar de inmiddels flink verweerde lak werd verwijderd en de auto vakkundig nieuw werd gespoten in de originele kleur. de eerste diep oranje lak was her en der nog zichtbaar. De carrosserie behoefde dus geen restauratiewerk. Ook het interieur is nog geheel origineel, dat is echt bijzonder. Technisch weer geheel bij de les, rijklaar geprepareerd is deze Pantera een serieuze aanwinst voor wie haar op waarde weet te schatten. Realistisch geprijsd, vergelijkbare exemplaren zie ik regelmatig voor aanzienlijk hogere bedragen voorbij komen. Deze Pantera in topconditie is na een lange restauratie klaar om vanuit onze showroom twee dikke strepen op het asfalt te trekken.