Witmer & Odijk historie

Paul Witmer, Buyskade Amsterdam 1978

Paul Witmer aan het sleutelen aan klassieke auto's

Autogek, dat is hij. Dat moet je ook wel zijn wanneer je na een succesvol afgeronde rechtenstudie, en een korte tijd werkzaam te zijn geweest op een advocatenkantoor, besluit je werkzame leven in het teken te stellen van één grote liefde.

Terug naar 1978, terug naar 'Witmer Wagens'

Auto's! Opgegroeid in 't Gooi waar papa en vooral de papa's van klasgenoten in die tijd al rondreden in de mooiste en snelste auto's. Als blijkt dat je dan niet onverdienstelijk kunt sleutelen is de basis gelegd voor een rijk leven in de wereld van de leukere auto. De werkplaats in Amsterdam bleek te klein om van daaruit auto's te verkopen. Aan de Zijlweg te Overveen (gem. Haarlem) werd een geschikte, wel wat Spartaanse, locatie gevonden. What's in a name.

Autoverkoop ooit gestart in een kas

Al snel ontstond er een brede collectie klassiekers en youngtimers. Droog gestald in de voormalige bloemenkas. Een Portakabin als kantoor, toilet in de vrije natuur en heel veel liefhebbers op bezoek. Adverteren op papier trok kopers uit heel Nederland en soms daar buiten. Door lage bedrijfskosten waren de auto's altijd aantrekkelijk geprijsd. Ook nu is dat nog een onderdeel van onze prijsopbouw.

No-nonsens marketing, directe communicatie en ook durven zeggen wat de minder sterke punten van een auto zijn. In het begin wellicht minder fraai in de uitvoering, de heldere boodschap heeft ons wel gebracht waar we nu zijn.

De omstandigheden waren niet altijd ideaal te noemen. Natuurlijk stonden de mooiste exemplaren droog en was de omloopsnelheid dermate hoog dat auto's niet lang buiten stonden. Toch is onze huidige showroom een 'paleis' vergeleken met de locatie toen. Er is alleen geen pannenkoekenhuis om de hoek...

Auto's geïmporteerd vanuit het buitenland

De auto's, en ook wel bijzondere motoren, werden in heel Europa ingekocht en met eigen transport en veel plezier naar Nederland gereden. In het Nederlandse zeeklimaat bleken weinig interessante auto's het roestvirus ontlopen te zijn dus werd er al snel uitgeweken naar Zwitserland, Italië en Zuid-Frankrijk. Geld wisselen en koersen volgen, weet u het nog?

Alfa Romeo Italiaanse import

Zelf een klassieker, een specialisme was Alfa Romeo, naar Nederland rijden was één van de leuke bijkomstigheden van het vak. Altijd wel een vriend voor te vinden. Hoewel met een vastgelopen differentiële stilstaan in de Gotthardtunnel geen pretje is. Niet echt efficiënt ook dus werd er een professioneel transportbedrijf ingeschakeld.

Duizenden klassiekers en sportwagens haalde de fa. van Zandwijk al voor ons op in het land en brachten ze naar Nederland. Altijd volgens afspraak en correct vervoerd. Chauffeurs Fred, Bas, Kees en Frans kennen we al van toen ze nog maar net hun groot rijbewijs hadden. Dank voor al die jaren foutloos transport!

Binnen ruim 40 klassiekers & andere exclusieve auto's

Klassieke auto's zijn te vinden in een breed spectrum van algehele conditie. Wilt u een originele auto met wellicht wat patina hetgeen de auto volgens velen echt karakter geeft, of wilt u juist een volledig gerestaureerde? Het gevoel een auto in nieuwstaat te kunnen kopen terwijl deze bijv. 40 jaar oud is kan een wens zijn. Hoewel je een auto talloze malen kunt restaureren en slechts eenmaal in de originele staat treft. Het origineel is altijd de moeilijkst vindbare.

Ze zijn nog te redden...

Paul Witmer in een Citroën DS

In 1997 kreeg de vrouw van Paul het aanbod om een directiefunctie bij een financiële dienstverlener in Genève te gaan bekleden. Een aantrekkelijk buitenlands avontuur leek de familie interessant en viel goed te combineren met de inkoop van onze auto's die zich hoofdzakelijk in centraal Europa en Californië afspeelde.

Inmiddels gingen de zaken dermate goed dat er vooral om praktische redenen reeds in 1996 een compagnonschap met Hans Odijk was aangegaan. Als gevolg van de voorgenomen emigratie stapte Paul in 1998 uit de zaak. Tot op dag van vandaag is hij nog steeds verantwoordelijk voor de inkoop van bijna alle aangeboden auto's.

Vanuit Genève is hij binnen een paar uur ter plekke in de marktgebieden waar 'onze' auto's zich meestal bevinden. Geheel Zwitserland, Zuid Duitsland, de Côte d'Azur en Midden- en Noord Italië zijn in een paar uur te bereiken.

Hans Odijk bij Mercedes 220 Coupé

Inkoopreizen naar Californië waren en zijn de leukste reizen. Prachtige ambiance vaak, leuke mensen om zaken mee te doen en relatief veel aanbod. Toch is het vooral de kwaliteit van het plaatwerk waarom je in het westen van de USA moet zijn. Droger vind je ze niet. Bovendien is hardrijden uit den boze dus zijn auto's zelden 'leeg getrapt'. Tegenwoordig zijn we zeker niet de enige die dat weten dus zijn we blij met ons netwerk.

Vriend en 'vriend van de zaak' is Ing. Pieter van Lookeren Campagne, neef van Gijs van Lennep. Eveneens autogek. Adviseert en beoordeeld regelmatig bij aankopen en restauraties/reparaties. Als hobby dan. Is mede-eigenaar van een bedrijf wat o.a. auto- en racesimulatoren bouwt en verkoopt. Ferrari World in Dubai heeft ze ook. Kent veel ingenieurs in de autoindustrie, vinden wij ook fijn. Was er 30 jaar terug al bij, toen op de motor.

Na de komst van Hans Odijk en het wegens bouwplannen moeten verlaten van de locatie in Overveen verhuisde het bedrijf tijdelijk naar Leiden. Te klein, wel sfeervol en leuk om in te werken.

De buurtbewoners keken regelmatig bewonderend uit het raam. Na lang zoeken werd uiteindelijk de ideale locatie gevonden waar het bedrijf nu gevestigd is.

Voormalige autoshowroom Leiden

Inkopen doen we wereldwijd, verkopen ook. Regelmatig exporteren we naar landen met de 'nieuwe rijken' zoals Rusland, Midden Oosten en China. Veilig en droog in zeecontainers.

Kijk eens op de website van Fantasy Junction in Emeryville bij San Francisco. We reden er deze bijzondere Chrysler, ze hebben er meer bijzondere auto's. Niet goedkoop, wel altijd goed. Heel veel kennis paraat.

San Francisco 2010

Vanaf eind jaren negentig 'ontdekte' we dat de originele Saab 900 Cabriolet een ware cultstatus kreeg in Nederland. We haalden er twee uit Italië en voordat we het wisten stond de zaak er vol mee. In een week 10 exemplaren is het record, de teller staat nu op ong. 750 en heel zelden (helaas) vinden we er nog eens een die voldoet aan onze eisen. Onze monteurs repareren ze met de ogen dicht. We hebben ook heel veel onderdelen en restaureren deze echte klassiekers.

Eindelijk werd de meest geschikte locatie gevonden. In Warmond op de Wasbeeklaan. Een mooi en sfeervol dorp niet ver van Leiden. Een ideale plek, direct aan de snelweg, toch rustig gelegen en niet op een lelijk industrieterrein. Treinstation op 500 mtr. en Schiphol op 10 min. Er is 650 m2 showroom en 350 m2 buitenterrein. Komt u van ver, combineer het autokijken dan met een bezoek aan het strand en boulevard van Noordwijk of Naturalis en de binnenstad van Leiden.

Een flinke metamorfose heeft het pand inmiddels wel ondergaan. Mooie auto's verdienen een fraaie showroom met goed licht. We hebben altijd verse koffie en raken niet uitgepraat over onze auto's. Luisteren naar uw wensen kunnen we overigens ook. Kom eens vrijblijvend langs in Warmond. We leiden u graag rond.

De collectie bestaat altijd voor de helft uit Porsches. Ook zijn de merken Jaguar, Ferrari, BMW, Mercedes, Maserati, Saab en Audi altijd vertegenwoordigd. Hebben we uw droomauto niet dan gaan we voor u op zoek. Helemaal conform uw wensen.

Er zijn doorlopend minimaal vijftig auto's op voorraad. Alle auto's die u op deze website ziet staan er ook echt. Natuurlijk worden er regelmatig verkocht. Iedere avond wordt dat op de website aangepast. Er kan dus een auto verkocht zijn die nog niet als zodanig op de site is aangemerkt. Neem daarom, zeker wanneer u van ver komt, even telefonisch contact op alvorens u vertrekt. Dan reserveren wij de auto even. Goede reis!

Witmer & Odijk Autservice

Onder het motto 'koop bij de man die ook repareren kan' ervaren wij dagelijks hoe fijn het is om een goed functionerend servicebedrijf te hebben. Immers de auto's goed afleveringsklaar maken, eventueel garantie verlenen en onderhoud verrichten; dat hoort nu eenmaal bij autoverkoop op niveau. Vanzelfsprekend zijn ook de niet door ons verkochte auto's van harte welkom voor reparatie en onderhoud. Maak een afspraak met Michaël, onze garagemanager.

Alvorens de auto's in onze showroom komen te staan worden ze op onze wasplaats grondig schoongemaakt, gepoetst en eventueel gerestyled. Niet overdadig glimmend gemaakt met rommel uit een spuitbusje. Vaak wordt u verteld dat steenslag en een stoeprandschade nu eenmaal bij een gebruikte auto horen. Wij vinden van niet. Het wordt voor verkoop of aflevering verwijderd. We willen de auto's met trots overdragen, ze gaan nóg mooier met u mee dan ze in de showroom staan.

Gezichten die u iedere zaterdag zult aantreffen in Warmond. Odijk senior helpt met van alles en is iedere zaterdag gastheer in Warmond. Weet veel meer van lekkere koffie serveren dan van auto's. Goede taakverdeling. Zo hopen we nog heel lang door te mogen gaan.

Tot ziens in Warmond,