Fiat 124 Spider 1e serie '72

Te koop: Fiat 124 Spider 1e serie '72

Ik ben geïnteresseerd in deze auto

Betreft Fiat 124 Spider 1e serie '72

Deze auto doorsturen

Betreft Fiat 124 Spider 1e serie '72
Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht

Specificaties

Kilometerstand 79.042   Vermogen 105 pk
Bouwjaar 1972   Cilinderinhoud 1608 cc
Kleur exterieur Bianco   Motor configuratie 4 cilinder lijn met carburatie
Kleur interieur Nera   Motor nummer Matching
Bekleding Skai   Velgen 13 inch lichtmetaal
0 - 100 km/u 11,4 sec   Banden Miratta
Topsnelheid 174 km/u   Productieaantallen 24250
Chassisnummer 124BS10044866   Overig Geheel en mooi gerestaureerd.
Export/import service

Model historie en beschrijving

De Fiat 124 Sport Spider werd in de ontwerpstudio's van het beroemde designhuis Pininfarina getekend. Niet door iemand met een lekker klinkende Italiaanse achternaam, het was de van oorsprong half Nederlandse Tom Tjaarda die het succesvolle model gestalte gaf. Tjaarda was niet de eerste de beste in de besloten wereld van het autodesign, hij tekende ook de Detomaso Pantera, Saab 900 en zelfs de Ford Fiësta. Motortechnisch werd de auto eveneens door een zeer aansprekende naam tot leven gewekt, niemand minder dan Aurelio Lampredi, een van Ferrari afkomstige ingenieur, ontwierp de motor met dubbele bovenliggende nokkenassen. De 124 Spider werd uiteindelijk zo gewaardeerd en succesvol dat Fiat in 2016 een hernieuwde versie uitbracht. Die was uiteraard niet zo subtiel belijnd als het origineel, modern autodesign heeft nu eenmaal met veel meer facetten rekening te houden dan een mooi ontwerp. Het mooiste en meest gezochte ontwerp van de klassieke 124 Sport Spider is de eerste versie met de bescheiden chroombumpers en dashboard met echt hout. Het 'origineel' kreeg al schijfremmen en vijf versnellingen mee. Een 124 Spider biedt daarmee zeer veel (open) rijplezier voor een, nu nog, zeer redelijk te noemen aanschafprijs. Let maar op daar komt spoedig verandering in..

Uitrusting

In die tijd werd een 124 niet aangeboden met een optielijst. Dit exemplaar staat op originele Cromodora lichtmetalen velgen.

Exterieur

Om cosmetische redenen werd deze Fiat een aantal jaren terug gerestaureerd. Dit op basis van een roestvrije carrosserie, de auto is ook no nog geheel roestvrij. In relatief zeldzaam Bianco is deze 124 Spider een stijlvolle en echt klassieke verschijning. Ze heeft correcte passingen, deuren en voor- en ahterklep staan mooi recht in de auto. De lakkwaliteit is dankzij garagestalling hoog en heeft een mooie glans. Het chroomwerk is eveneens in topconditie. Alle sierstrips, lamppunits, bumpers en het cabriodak zijn in onbeschadigde staat. Het cabriodak is bij de restauratie eveneens vernieuwd.

Interieur

Een bijzondere vermelding waard, het interieur van deze Spider heeft nauwelijks gebruikssporen. Wie er al eens eerder een heeft bekeken weet dat dit zeldzaam is. Het dashboard is niet gekraakt, het hout is mooi, de kachelkranen niet zonder knopjes en de stoelen mooi strak en origineel van vorm. De vloerbekleding heeft geen slijtsporen en is mooi schoon. Deurpanelen, achterbankje en middenconsole alles is in uitmuntende staat.

Interieur Fiat 124 Spider 1e serie '72

Motorruimte, kofferruimte, velgen & banden

Keurig verzorgde motorruimte zonder olie en vetsporen. Ook hier geen roest of beschadigingen. De 1600cc vier cilinder motor met bovenliggende nokkenassen loopt perfect rond. Geen vervelende rook of vreemde geluiden. De kofferruimte is keurig voorzien van een nieuwe mat en lijkt nauwelijks gebruikt. De auto heeft rondom de gezochte Cromodora lichtmetalen velgen waarop uitstekende banden zijn gemonteerd.

Motor Fiat 124 Spider 1e serie '72

Service geschiedenis

Nieuw verkocht in midden Italië waar de auto ook tot zeer recent verbleef. Mede dankzij het landklimaat, garagestalling én goede zorg bleef de auto in roestvrije conditie. De auto is om cosmetische redenen vakkundig gerestaureerd. Met respect voor originaliteit werd de auto teruggebracht in de originele staat waarin ze destijds werd verkocht. Na restauratie is de auto een aantal jaren zorgvuldig gebruikt. Ik kocht de auto van een oude Italiaanse heer, geboren 1937, die er echt niet meer in- of uit kon stappen. 'Jongeman, doe er je voordeel mee' zei hij in rap Italiaans, 'ik geef het door' antwoordde ik.